ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – WARSZTATY DLA RODZICÓW |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Zdrowe drugie śniadanie: Śniadanie to najważniejszy posiłek podczas całego dnia, bo daje energię na cały dzień. Sprzyja koncentracji i dostarcza aż 30% całodniowego zapotrzebowania na kalorie. Jeśli nie zdążyliśmy zjeść go w domu, najlepiej po przyjściu do pracy czy szkoły spożyć pełnowartościowy posiłek. Drugie śniadanie bywa niedocenianym i pomijanym posiłkiem w ciągu dnia. Niesłusznie, gdyż to istotny element codziennej diety. Bardzo ważne jest więc to, jakie jedzenie zabieramy ze sobą. Unikajmy wszelkich batoników, drożdżówek, ciasteczek i gorących kubków. Są niezdrową przekąską będącą źródłem tzw. pustych kalorii. Takie jedzenie nie ma wartości energetycznych, a jedynie zapełnia żołądek i przyczynia się do podwyższenia wagi. Może za to powodować także problemy z układem trawiennym, ogólne osłabienie, problemy ze skupieniem i nadmierne pocenie się. To, co jesz w pracy między śniadaniem a późnym obiadem, ma duże znaczenie dla zdrowego stylu życia. W skład drugiego śniadania powinny wchodzić produkty, które zawierają węglowodany złożone (podnoszą one łagodnie poziom cukru we krwi, dzięki czemu na długo dostarczają energii), a także te, które są bogate w białko. Można łączyć je razem, jedząc na przykład płatki owsiane z naturalnym jogurtem. Na mały głód doskonale sprawdzają się przekąski, jednak nie w postaci słodkich batoników i drożdżówek, które są „pustymi zapychaczami”. Zamiast tego warto zabrać ze sobą owoce: jabłka, mandarynki, gruszki, winogrona, czy banany. Dobrym pomysłem jest mrożenie latem truskawek, malin i jagód, by na ich bazie przygotowywać sobie smaczne i pożywne koktajle z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego. Taka przekąska jest witaminową bombą, która niweluje poczucie głodu, a przy tym dostarcza zdrowych cukrów dodatnio wpływających na energię i koncentrację. Warzywa — surowe lub gotowane — również warto zabierać do pracy. Pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę, ogórek, pomidor, czy paprykę można zabrać w pojemniku na żywność i traktować jako przekąskę w razie pojawienia się głodu. Warzywa to także podstawa zdrowych sałatek, do których warto dodać rukolę, sok z limonki, oliwę z oliwek, czerwoną fasolę, makaron, a także tuńczyk lub kawałki pieczonego kurczaka. Z tymi składnikami w 20 minut i za małe pieniądze stworzymy szybką, zdrową i pożywną sałatkę. Zachęcamy do obejrzenia galerii naszych śniadań |
|
||