W ramach realizacji pierwszego zadania Ogólnopolskiej Akcji Ekologicznej „ Florek” Drukuj
W ramach realizacji pierwszego zadania Ogólnopolskiej Akcji Ekologicznej „ Florek” pewnego jesiennego, październikowego dnia udaliśmy się do pobliskiego lasu pod opieką p. L. Kutrybały, p. J. Korzec i p. A. Czepiżak.
Co prawda wiał silny wiatr, który raczej nie sprzyjał spacerom, lecz my nie zważaliśmy na to. Rekompensowały nam to ciepłe promienie słoneczne, które wyzwalały w nas energię, kiedy pokonywaliśmy ponad kilometrową drogę. Wkrótce stanęliśmy przed ścianą lasu, pełni zapału do szukania grzybów. Spacerowaliśmy wśród drzew i wypatrywaliśmy w słońcu darów jesieni. Niestety, tegoroczny brak opadów spowodował, że grzybów było jak na lekarstwo. Mimo, że wytężaliśmy wzrok, nie mogliśmy się pochwalić, udanymi zbiorami, dlatego też każdy znaleziony przez nas okaz traktowany ,był jak bezcenny klejnot. Nie traciliśmy jednak nadziei. Doszliśmy do wniosku, że podgrzybki najchętniej rosną w mchu ,a prawdziwki nazywane również królami grzybów- w pobliżu dębów. Na swojej drodze napotkaliśmy wiele trujących okazów, lecz wiedzieliśmy, ze nie wolno nam ich zrywać. Czas mijał bardzo szybko. Grzybów co prawda nie wypatrzyliśmy zbyt dużo, lecz nie poddawaliśmy się. Cieszyliśmy się ciepłym jesiennym dniem i napawaliśmy się niezwykłym widokami. Podziwialiśmy drzewa, które mieniły się wspaniałymi odcieniami brązu i czerwieni , więc wykorzystywaliśmy to, zbierając kolorowe liście i robiąc z nich wspaniałe bukiety. Z żalem udaliśmy się w drogę powrotną, spoglądając ze smutkiem na niezbyt pełne koszyki. Nie było to jednak nasza wina- zdaliśmy sobie bowiem sprawę z tego, że ten rok nie sprzyjał grzybom.
Podczas kolejnych spotkań wspominaliśmy tę ciekawą wyprawę, która stanowiła dla nas źródło inspiracji. Jadalne grzyby- bo tylko takie zbieraliśmy- zasuszyliśmy. Zasuszone i zakonserwowane grzyby przywieziemy na zlot. Podczas naszych wieczornych, listopadowych, ,,florkowych” spotkań zdobyliśmy niezbędną wiedzę na temat grzybów jadalnych i trujących, zgłębiliśmy tajniki ich wszechstronnego wykorzystania i znaczenia w przyrodzie oraz w gospodarce człowieka. Zdaliśmy sobie również sprawę z nieocenionej roli grzybów – reducentów w różnorodnych łańcuchach pokarmowych. Wykonaliśmy interesujące prace plastyczne i albumy oraz atlasy grzybów, a nawet ,, książkę kucharską” z przepisami na potrawy z grzybów- niedługo przecież wigilia. Przygotowaliśmy także prezentację multimedialną na temat występujących na naszym terenie przedstawicieli królestwa grzybów, sposobów ich rozpoznawania, znaczenia i roli w ich naturalnym środowisku.
Przystępujemy więc do realizacji drugiego zadania , trzymajcie za nas kciuki!
zobacz galerię
Członkowie i opiekunowie Szkolnego Koła Ekologicznego