Zasmakuj w bibliotece – przegląd książek potraw Drukuj
„Zasmakuj w bibliotece” to hasło tegorocznego XVII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek (8 - 15 maja 2020 rok). W związku z obecną sytuacją  proponujemy dla uczniów (z rodzicami) oraz nauczycieli udział  w „ Szkolnym Przeglądzie  potraw w kształcie książki”.  Fotografie swoich smacznych książek wraz z przepisem można przesyłać na adres:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .


Proszę podać tytuł i autora książki (imię, klasa). Najsmaczniejsze książki opublikujemy w „ e- Książce Kucharskiej”. Termin przysyłania przepisów: do końca maja b.r.
N.p.
„Czekoladowa bajka”: 
2 jajka
1 szklanka cukru kryształu
1 duża paczka herbatników
2 budynie czekoladowe
25 dag masła
2 łyżki kakao
Masło rozpuścić dodać kakao, wymieszać,  Białka z cukrem ubić na parze dodając żółtka. Następnie dodać stopniowo budynie (proszek). Ubijać aż będzie gęste. Zdjąć z pary.  Połączyć budyń z roztopionym masłem. (Masło wlewać do budyniu). Wymieszać. Małą brytfankę (keksówkę) wyłożyć papierem. Ułożyć warstwę herbatników, następnie masa, herbatniki, masa…  Schłodzić.
A.K.