Smacznie, zdrowo, kolorowo! |
Jesień to czas zbiorów warzyw i owoców. W tym czasie mają one najwięcej witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Uczniowie klasy IIa w dniach 1 - 11 października poznawali zalety warzyw i owoców. Każde dziecko przyniosło wybrany przez siebie owoc lub warzywo i opowiedziało pozostałym o ich wartościach odżywczych oraz zastosowaniu w kuchni i kosmetyce. Owoce dzieci spożyły na drugie śniadanie, a warzywa pozostawiły w Klasowym Kąciku Przyrody. Kolorowe warzywa zostały wykorzystane do wykonania w klasie zdrowego drugiego śniadania. Kanapki wykonane własnoręcznie z pełnoziarnistego pieczywa, ozdobione kompozycjami z warzyw, wyglądały i smakowały wyśmienicie! W dniu poświęconym przetworom, uczniowie zaprezentowali soki, powidła, dżemy, przetwory z warzyw, kiszonki oraz suszone owoce i grzyby. Wszystkie domowej roboty! Każde dziecko na zajęciach lekcyjnych wykonało etykietkę na przetwory, żeby pamiętać o rodzaju i terminie ważności. Wybrane przetwory czekają w klasie na zimowe dni, w czasie których wykonamy owocowe koktajle. Kolejnym ciekawym zajęciem było namalowanie kompozycji złożonej z darów jesieni. Dzieci dowiedziały się co to jest martwa natura i i wymalowały piękne prace, które ozdobiły salę lekcyjną. W Dniu Odkrywców uczniowie wykonali zadania logiczne, rozwiązali krzyżówki i ciekawe, nietypowe zadania, które utrwaliły wiedzę na temat warzyw i owoców. "Kolorową akcją" kierowała wychowawczyni - p. J. Gawryś. Świeże warzywa i owoce uczniowie otrzymują również co kilka dni w szkole. Spożywają je w czasie przerw miezylekcyjnych. Dzięki takim zajęciom uczą się zasad zdrowego stylu życia i nabierają właściwych nawyków żywieniowych. J.G.
|